dinsdag 21 november 2017
21 nov : 17:55 posted by Rudi  Comments: 0
Wetenschappers waarschuwen voor een forse stijging van het aantal zware aardbevingen volgend jaar. Dat komt omdat onze planeet in 2018 iets trager zal draaien dan dit jaar. Een dag zal een milliseconde langer duren. Zelf merken we daar niets van, maar het kleinste verschil in de rotatie van de aarde kan wel degelijk verwoestende gevolgen hebben.

Zo werd op de jaarlijkse bijeenkomst van de Geological Society of America een forse stijging van het aantal ernstige aardbevingen voorspeld. Maar hoe komt dat nu precies? Geologen Roger Bilham en Rebecca Bendick benadrukken de link tussen aardse rotatie en seismische activiteit na hun onderzoek dat ze uiteenzetten in een paper.

Ondergrondse energie

Hoewel de veranderingen in de rotatie van onze planeet miniem zijn - een dag duurt slechts een milliseconde langer - zouden ze wel nog steeds betrokken zijn bij het vrijkomen van enorme hoeveelheden ondergrondse energie. Bilham en Bendick hebben in hun studie gekeken naar aardbevingen met een kracht van 7 of hoger op de schaal van Richter die sinds 1900 hebben plaatsgevonden.


Image and video hosting by TinyPic

Zware aardbeving in centraal Italië in 2016.


De geologen vonden vijf periodes waarin er telkens meer en grotere aardbevingen waren geweest. “In deze periodes waren er tussen de 25 en 30 intense aardbevingen per jaar,” zegt Bilham. “De rest van de tijd was het gemiddelde cijfer ongeveer 15 grote aardbevingen per jaar.” Het onderzoek naar de correlatie tussen deze perioden van intense seismische activiteit en andere factoren was intens. Maar toch ontdekten de geologen een verband. “De rotatie van de aarde wordt zeer nauwkeurig gemeten met atoomklokken”, klinkt het. “En zo ontdekten we dat telkens er meer aardbevingen waren, de snelheid van het draaien van de aarde iets afnam.”

Image and video hosting by TinyPic
Zware aardbeving in centraal Italië in 2016.


Bilham en Bendick ontdekten ook dat de verschillende periodes waarin de aarde trager draaide, telkens ongeveer vijf jaar duurden. Cruciaal in het onderzoek is dat deze cycli steeds gevolgd werden door periodes waarin het aantal intense aardbevingen toenam. “De conclusie is eenvoudig”, zegt Bilham. “Volgend jaar zouden we een aanzienlijke toename van het aantal zware aardbevingen moeten zien. We hebben het dit jaar gemakkelijk gehad. Tot nu toe hebben we er ongeveer zes ernstige gehad. Maar vanaf 2018 kunnen dat er gemakkelijk 20 zijn.”

Waar deze aardbevingen zullen plaatsvinden, is moeilijk te voorspellen. Bilham zegt wel dat de meeste intense aardbevingen die reageerden op veranderingen in daglengte, gebeuren in de buurt van de evenaar. In de tropische gebieden van de aarde leven ongeveer een miljard mensen.
printervriendelijk genereer een pdf van dit bericht
dinsdag 31 oktober 2017
31 okt : 13:46 posted by Rudi  Comments: 0Uitstervende families redden een uitstervende familie

In april 2015 ontwikkelde het reclamebureau Famous een grote sensibiliseringscampagne voor WWF, bedoeld om de met uitsterven bedreigde tijgers te redden. Op dat moment telden we amper nog 3200 tijgers in het wild, wat een daling van 95% betekent tegenover een eeuw voordien.

Het concept? Een oproep lanceren aan alle families waarvan hun naam uit dreigt te sterven in België, om hen bewust te maken over de situatie van de tijgers in het wild. ‘Uitstervende families redden een uitstervende familie’, die van de tijger.

Image and video hosting by TinyPic

Het publiek werd uitgenodigd om te kijken hoeveel personen er nog hun familienaam dragen in België, op een website die gemaakt werd voor de gelegenheid (‘Reddetrijger.be’/‘Sauvezletigre.be’). Als er minder dan 3200 personen deze naam droegen, werd de familie als met uitsterven bedreigd beschouwd en werd de persoon voorgesteld om een donatie te doen voor de bescherming van de tijger. De actie werd gesteund door twee bekende ambassadeurs, een bekende Vlaming en een bekende Waal.

Het idee heeft heel wat aandacht getrokken! De campagne werd sterk verspreid op sociale netwerken en in de media. Eén Belg op 3 werd bereikt via de sociale media. Mensen met een zeldzame familienaam ontvingen een brief van WWF en bekende Belgen kregen ook een gepersonaliseerde T-shirt waarop het aantal leden van de familie vermeld stond. Dankzij dit initiatief hebben meer dan 900 donateurs een tijger symbolisch geadopteerd.

WWF heeft als doel om de populatie van de tijgers te verdubbelen tegen 2022 (volgend Chinese Jaar van de Tijger) door actie te ondernemen in 7 verschillende natuurgebieden, verspreid over 13 landen. Het geld dat ingezameld werd dankzij deze campagne heeft ervoor gezorgd dat WWF acties op het terrein kon financieren: dichter bij de nul-stroperij doelstelling komen, smokkelnetwerken onderbreken, het herstel en de herintroductie van de tijgerpopulaties voorbereiden en op politiek niveau handelen.
printervriendelijk genereer een pdf van dit bericht

Latest Forum Posts

Nog geen berichten
Date / Time
 
Peilingen


Uit het leven gegrepen weer onlineoke

not okeGeplaatst door Rudi
stemmen: 25
Voorgaande peilingen

Chatbox

Alain 07 nov : 12:13
Hey rudi is weer online de rest kan je zef wel he.
Foto gallery
Teller
Deze pagina vandaag ...
totaal: 0
uniek: 0

Deze pagina ooit ...
totaal: 6696
uniek: 3866

Site ...
totaal: 86939
uniek: 14378
Online
Gasten: 23
Leden: 0
Op deze pagina: 1
Leden: 2, Nieuwste: Alain
Promoted news
De aarde gaat volgend jaar trager draaien, en dat kan verwoestende gevolgen hebben                                
Uitstervende families redden een uitstervende familie